Jag heter Maria Gerd Broberg, till vardags bara ”Maria”, nästan aldrig ”Mia” – det är det bara min mor, syster och gamla vännen Jocke som kallar mig. Jag är född i slutet av sjuttiotalet och växte upp i bruksorten Piteå där min familj fortfarande bor. Sedan jag gick ut gymnasiet har jag bott i Umeå och i Stockholm, innan jag slutligen fick nog, träffade min man och bosatte mig i Sorsele. Vi bor i en gammal, restaurerad västerbottensgård, jag och han och ungarna, i en slumrande vacker by som heter Nedre Saxnäs som har ett tiotal innevånare och ligger längs Vindelälven. När jag inte skriver så jobbar jag som kommunikatör, driver mitt företag, leker med ungarna och tränar. Stången och de tunga vikterna på gymmet är några av mina allra bästa vänner.

Jag har läst och skrivit längre än jag kan minnas. Jag är en skrivande person. Jag har alltid tänkt att jag ska förändra världen med ord, oavsett om de har varit skönlitterära eller fiktiva. Jag har varit verksam som musikskribent, som litteraturkritiker, jag har varit ungdomsreporter och krönikör och jag har skrivit essäer. Jag var en av Sveriges första kvinnliga musikbloggare (men det är inte den enda bloggen jag har haft). Jag har pluggat kulturjournalistik och litteraturvetenskap, och läst kreativt skrivande från gymnasiet upp till masternivå. Jag är företagare, naturälskare, förälder, politiker och intresserad av social hållbarhet och landsbygdsutveckling.

Foto: Josefine Laul.

Maria Gerd Broberg
Hösten 2016 började jag om att skriva skönlitterärt som ett resultat av lika delar frustration och passion. Det resulterade i min första roman, som jag debuterar med på Norstedts förlag våren 2020.
I korthet
Född: 1977.
Familj: Man och två barn.
Yrkesidentitet: Kulturjournalist.
Mina sociala medier
Bakgrund
Pitebo i förskingringen, före detta hängiven fanzinist, älskar indiepop och Supernatural. Ser gärna på tv-serier, helst sådana som bara görs i ett par lysande säsonger, och lyssnar så mycket jag bara kan på bra musik. Har hjärtat till vänster och är kommunfullmäktiges ordförande i Sorsele kommun.