Där ligger Nilas, gömd under mossan med isblommor på kinderna. Han ligger bredvid sugande myrmarker och ilande små skogsbäckar, på platsen där Hebbe dog. Alla tror att Nilas har drunknat, att han har försvunnit i Vindelälvens vatten. Det ska dröja många decennier innan vårfloden avslöjar sanningen.

 

Bakvatten är berättelsen om de människoöden som knyts ihop av pojken Nilas försvinnande i Västerbottens inland i mitten av sextiotalet, om före och efter. Den handlar om Assars förbjudna kärlek till Margareta, om Håkan som vill ha en pappa men som får en lillebror, och om Håkans sambo Petra som många år senare inte står ut längre utan vill att han berättar sanningen.

Bakvatten är en roman om ensamhet, längtan, byskvaller och hur långt samvetet kan sträcka sig. 

Bakvatten finns att köpa hos exempelvis Bokus, Adlibris och Akademibokhandeln.

Sagt om Bakvatten

{
Kring ett barns försvinnande i Västerbottens inland i mitten av 60-talet spinner Broberg en mörk och känsligt skriven debutroman med stark sinnlig närvaro. […] Broberg borrar i mänskliga relationer, barn/förälder och kärleksförhållandets spänning mellan närhet och distans, med imponerande psykologisk djupblick.

Marie Tonkin,  BTJ-häftet.

{

Bakvatten en dramatisk, intensiv och subtil berättelse med stark närvaro. Mångbottnad och mångstämmig. Jag är djupt imponerad av Maria Brobergs språk – den västerbottniska klangen är suveränt fångad – och av hennes förmåga att teckna nyanserade och komplexa personporträtt.

Lena Kjersén Edman, Västerbottens Kuriren

{

Jag sträckläser Bakvatten och imponeras av den lätta rörelsen i det komplicerade bygget och hur vissa detaljer ekar genom hela berättelsen. Det är en väldigt stark debut, som skapar nyfikenhet på Brobergs nästa drag.

Jonna Fries, Svenska Dagbladet

{

Jag berördes och rördes så jag grät när jag läste ”Bakvatten”. Allt kändes och var så autentiskt, hennes personer blir människor som är så verkliga. Som är. Maria Broberg skildrar det viktigaste i livet: inte bara att leva utan att vara mänsklig eller leva trots att man är mänsklig eller att förbli en mänsklig människa när livet attackerar.

Bengt Eriksson, Deckarlogg

{

En trovärdig och tonsäker debutroman om ensamhet, hembygd och hemligheter. […] Västerbottens inland, så som det skildras av Maria Broberg, är så starkt närvarande att det känns som om man är där, andas samma luft.

Lena Kvist,  Blekinge Läns Tidning

{

Det är vid första anblick svårt att tro att Maria Broberg, född 1977, är debutant. I Bakvatten är det inte bara en färdig, utan dessutom språkligt fullfjädrad författare, vital uti varenda detalj, som tar sig an pojken Nilas försvinnande på sextiotalet. […] Broberg är härmed etablerad. Det bådar väldigt gott.

Daniel Sjölin, Expressen